Nyhetsarkiv

Håndtering av hypotermi

Publisert 08.10.2020 kl. 09:49 av Fornavn Etternavn

Dette innlegget tar for seg basal, praktisk håndtering av nedkjølte pasienter som har egensirkulasjon. De samme tiltakene gjelder for å forebygge nedkjøling av skadde eller syke pasienter i fjellet. Situasjoner der pasientene ikke har egensirkulasjon (hjertestans) og samtidig er nedkjølte, krever helt spesiell håndtering og vil tas opp i et fremtidig innlegg. 

 

Hypotermi - del 1

Publisert 20.09.2020 kl. 19:32 av Fornavn Etternavn

Når vi ferdes i fjellet på en forblåst og snøfull dag i minus 20 grader, tar vi på og med oss varme klær for å unngå å fryse. Det er derimot ikke like åpenbart å tenke på dette på solfylte dager når vi svetter på vei opp en fjelltopp. Dersom ulykken først er ute og man blir liggende og vente på hjelp, begynner man raskt å fryse, uansett årstid og værforhold. I verste fall kan man risikere å bli alvorlig nedkjølt (hypoterm) som både kan være farlig i seg selv og kan forverre skadene en allerede har.

Les mer


 

Norsk Fjellmedisinsk Selskap - en oppdatering

Publisert 09.09.2020 kl. 19:52 av Fornavn Etternavn

Norsk Fjellmedisinsk Selskap (NFS) er en faglig interesseorganisasjon som tilbyr kursing, formidler forskningsbasert kunnskap og bidrar til økt bevissthet om fjellmedisin blant helsepersonell og fjellentusiaster. Etter redusert aktivitet de siste årene, ønsker vi på ny å blåse liv i NFS. Vårt mål er å bidra til økt kompetanse om forebygging, gjenkjenning og håndtering av ulykker, skader og sykdom som skjer i fjellet og utenfor allfarvei.

Les mer

 


 

 

Fjellmedisinkurset 2018 - kurset er fullt!

Publisert 15.08.2018 kl. 13:29 av Fornavn Etternavn

Norsk Fjellmedisinsk Selskap (NFS) har den glede av å invitere til nytt fjellmedisinkurs.

Kurset er for alle som liker fjell og medisin. Lekfolk, guider, forsvarspersonell, frivillige organisasjoner, ambulansearbeidere, sykepleiere, leger, redningsmenn, lærere osv. 
Les mer om kurset her.

 


 

Fjellmedisinkurs 2018

Publisert 30.07.2018 kl. 22:27 av Fornavn Etternavn

I mange år tidligere har Norsk Fjellmedisinsk Selskap arrangert fjellmedisinkurs på høsten. Etter noen års hvileskjær inviterer vi i år på nytt til fjellmedisinkurs.

Kurset holdes i år 26.-28.oktober på Torpomoen ved Ål i Hallingdal. Vi åpner for påmelding 15.august.

Les mer her

 


 

Søt sårbehanding i bushen

Publisert 01.03.2015 kl. 12:51 av Kristoffer Øpstad

Fjellmedisin handler om å bruke kunnskap, kompetanse og kreativitet til å oppnå det du ville gjort i et sykehus eller urbant behandlingsmiljø i et helt annet miljø og med helt andre ressurser.

Når vi i Norge tenker på fjellmedisin tenker vi gjerne hvite vidder og høye fjell, men fjellmedisin kan også være helt andre ting. I ressursfattige deler av verden vil det vi kaller "fjellmedisinske løsninger" kanskje være mer eller mindre de eneste løsningene som funker på grunn av mangel på utstyr og mangel på kvalifisert personellstøtte. Da gjelder det å tenke kreativt.

 

Fjellmedisinkurset 2014 på Trysil

Publisert 22.08.2014 kl. 09:24 av Kristoffer Øpstad

Norsk Fjellmedisinsk Selskap (NFS) inviterer til kurshelg i fjellmedisin ved Radisson Blu Resort Trysil. Dette er et kurs for deg som ønsker mer kunnskap innen fjellmedisin. Kurset er i første rekke egnet for deg som har grunnferdigheter om førstehjelp, og er spesielt rettet mot helsepersonell, instruktører, turledere, redningspersonell og veiledere innen fjellsport. Kurset vil være en kombinasjon av foredrag innendørs og øving i praktiske ferdigheter i mindre grupper. På lørdagskvelden vil det være en festmiddag etterfulgt av fjellmedisinsk kåseri.

Mer informasjon

 

Medisindamene

Publisert 09.05.2014 kl. 22:45 av Øyvind Thomassen

Spennende dokumentar på NRK1 onsdag 14. mai 2014, kl.21.40.

Fattigjenta Sudha fra Kathmandu i Nepal ble lege mot alle odds. De norske Everest klatrerne fra 1985 Ola Einang og Bjørn Myrer Lund var med å legge til rette utdanningen for Sudha. Sammen med den norske sykepleieren og klatreren Solvor Småkasin har de startet organisasjonen Medical Aid Mountaineering, som har som formål å inspirere andre til å gi førstehjelp og veiledning til lokalbefolkningen underveis på trekking og ekspedisjoner.

I dokumentaren Medisindamene blir vi bla med på en 2 måneders ekspedisjon som kombinerer medisinsk hjelp til lokalbefolkningen og klatring. Dokumentaren handler om Sudha og Solvor, mennesker de møter, storslått natur og hvordan ekspedisjonen endrer fokus når en av de norske klatrerne blir livstruende skadet. 

Filmen kan også sees i NRK Nett-TV.

 

Vellykket fjellmedisinkurs

Publisert 14.01.2014 kl. 10:15 av Øyvind Thomassen

Årets Fjellmedisinske happening gikk av stabelen en stormfull helg i overgangen til desember. Været hindret likevel ikke 110 forventningsfulle deltagere fra å komme seg til Ustaoset denne helgen.

 

Den internasjonale fjellredningskommisjonen

Publisert 13.11.2013 kl. 01:25 av Øyvind Thomassen

Lurer du på hvem som lager internasjonale anbefalinger om fremgraving eller resuscitering av skredtatte? Da er stikkordet IKAR, den internasjonale fjellredningskommisjonen.

 

Ulykkesstatistikk for snøskred i Norge

Publisert 30.09.2013 kl. 10:43 av Øyvind Thomassen

Norges Geotekniske Institutt (NGI) har etablert internettsiden snoskred.no.  Den er beregnet for friluftsinteresserte og inneholder informasjon om snøskredfare, snøskred som har gått samt snø og værforhold.

 

Nakkekrage

Publisert 09.09.2013 kl. 11:38 av Øyvind Thomassen

Nakkekrage har rutinemessig blitt brukt på nesten alle traumepasienter siste tiår, også innen fjellmedisin. I de siste årene er det flere som har stilt spørsmålstegn med om nakkekragen kanskje gjør mer skade enn nytte.