Vellykket fjellmedisinkurs

Årets Fjellmedisinske happening gikk av stabelen en stormfull helg i overgangen til desember. Været hindret likevel ikke 110 forventningsfulle deltagere fra å komme seg til Ustaoset denne helgen.

Publisert 14.01.2014 kl. 10:15 av Øyvind Thomassen

Årets Fjellmedisinske happening gikk av stabelen en stormfull helg i overgangen til desember. Været hindret likevel ikke 110 forventningsfulle deltagere fra å komme seg til Ustaoset denne helgen.

Kursholderne Pia-Marie Lodhammar, Sven Christjar Skaiaa, Erling Rosenstrøm, Jonas Langseth, Are Løset, Lars Oma, Halvard Stave, æresmedlem Johan Kofstad og Solvor Småkasin satt klare fredags ettermiddag for å ta i mot hordene som kom inn fra kulden.

Årets deltagere hadde en ting til felles; friluftsliv! Både for guider, turfolk, sykepleiere, leger osv. er det  like spennende  å lære mer om fjellmedisin.

Kvelden ble åpnet av lederen for Fjellmedisinkurset, Are Løset før kveldens hovedperson ankom scenen; Æresmedlem Johan Kofstad som holdt en inspirerende og spennende fjellmedisinsk historietime.  Resten av kvelden ble brukt i baren hvor røverhistorier fra fjellturer ble delt over en lav sko.

Lørdagens program var fullspekket av speed-innlegg og workshop og mange var nok skeptiske til om tiden kom til å sprekke. Men neida, programmet ble fulgt med pinlig nøyaktighet J

Deltagerne fikk høre om risikovurdering, medikamenter man bør ha med på tur, førstehjelp og nyttige tips som mange kanskje ikke hadde tenkt på fra før som bla.5 mm.tau, gla`pack, tissetrakt(for jenterJ), tampong(men ikke til den tradisjonelle bruk) osv. Vi var også innom hypotermi og behandling av den hypoterme pasient og ikke minst hvordan unngå ytterligere hypotermi.  Skredmedisin fikk også sin plass, noe som er svært aktuelt og noen dager før kurset fikk Norge dessverre sesongens første skredoffer.

Resten av dagen ble brukt til workshop med stasjoner i ABC utendørs, blødningskontroll, varmekonservering, brudd og luksasjonsskader og knuter og tauteknikk.

Kvelden startet med en festmiddag med god mat og drikke, stemningen var god og drikken det samme J Etter alle var mette og glade, bar det igjen ned til forelesningssalen hvor kveldens foredrag/kåseri skulle i ilden. Med øl/vin glass i hånden, fikk deltagarne høre Solvor Småkasin holde foredrag fra ekspedisjonen SAMDO 2012, en ekspedisjon til Nepal hvor de kombinerte å gi medisisnk hjelp til lokalbefolkningen underveis til et forsøk på en førstebestigning av Pang Puche  Ekspedisjonen fikk en brå avsluttning da to ekspedisjonsmedlemmer ble tatt av et stort snøskred og en kamp om liv og død pågikk et døgn på 5400 moh. Etter 80 minutter fikk endelig deltagerne igjen innta baren, hvorav noen valgte å forbli til 06 om morgenen..

Søndagen startet tidlig igjen og folk var overraskende klare i toppen, men det har nok noe med innholdet å gjøre vil vi tro. Etter noen timer med nyttig påfyll og ikke minst info om Diploma in Mountain Medicin, bar det på ny ut i den sure vinden..resten av workshopen ble unnagjort før kurset ble avsluttet med et noe kaotisk case J Her vil vi komme sterkere tilbake neste år, men de fleste fikk testet ut ny lærdom og vi håper alle de 110 heretter kommer til å ha med seg bla. Vindsekk, sportsteip og  gla`pack på tur!

TUSEN TAKK TIL DELTAGERNE, det var dere som gjorde Fjellmedisinkurset til nok en suksess!

Vi sees neste år J

Solvor Småkasin

Tilbake

Siste nyheter

Nyheter

Fjellmedisinkurset 2018 - kurset er dessverre fullt!

Norsk Fjellmedisinsk Selskap (NFS) har den glede a [...] Les mer »

Fjellmedisinkurs 2018

I mange år tidligere har Norsk Fjellmedisins [...] Les mer »

Fjellmedisinkurs 2016

Fjellmedisinkurset 2016 er beklageligvis dessverre [...] Les mer »

Søt sårbehanding i bushen

Fjellmedisin handler om å bruke kunnskap, ko [...] Les mer »

Fjellmedisinkurset 2014 på Trysil

Norsk Fjellmedisinsk Selskap (NFS) inviterer til k [...] Les mer »