Søt sårbehanding i bushen

Fjellmedisin handler om å bruke kunnskap, kompetanse og kreativitet til å oppnå det du ville gjort i et sykehus eller urbant behandlingsmiljø i et helt annet miljø og med helt andre ressurser.

Når vi i Norge tenker på fjellmedisin tenker vi gjerne hvite vidder og høye fjell, men fjellmedisin kan også være helt andre ting. I ressursfattige deler av verden vil det vi kaller "fjellmedisinske løsninger" kanskje være mer eller mindre de eneste løsningene som funker på grunn av mangel på utstyr og mangel på kvalifisert personellstøtte. Da gjelder det å tenke kreativt.

Publisert 01.03.2015 kl. 12:51 av Kristoffer Øpstad

Steve Mannion er et godt eksempel på dette. Han er traumekirurg, utdannet ved Cambridge og har erfaring både fra National Health Service i Storbritania og en bråte internasjonale oppdrag for Christian Blind Mission, Internasjonale Røde Kors, og Leger uten grenser.

I et BBC-program kalt "Superdoctors" viser han hvordan han løste behovet han hadde for antiseptisk sårbehandling i Malawi, ett av verdens fattigste land, når hygienen ikke var like lett å ivareta som i norske sykehus. Løsningen han har komt opp med er like enkel som den er genial og kan brukes langt ut over Afrikas grenser. For å lage en antiseptisk sårsalve blander han ganske enkelt sukker(!), vaselin og glyserol! Alt finnes lett tilgjengelig i miljøet han opererer i, i Malawi, og mens sukkeret fungerer som i syltetøy (det konserverer), virker vaselin og glycerol med og gjør "guggen" mer håndterbar og anvendelig til hud-/sårbruk.

BBC-programmet ligger desverre ikke tilgjengelig på nettet, men i et foredrag på YouTube, nevner Mannion løsningen sin. Foredraget er uansett verdt en titt, men det advares mot meget grafiske bilder av store traumeskader.

Kilder:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7572792.stm
http://youtu.be/gpyk730Nd0s (NB-sterke bilder)

Tilbake

Siste nyheter

Nyheter

Fjellmedisinkurset 2018 - kurset er dessverre fullt!

Norsk Fjellmedisinsk Selskap (NFS) har den glede a [...] Les mer »

Fjellmedisinkurs 2018

I mange år tidligere har Norsk Fjellmedisins [...] Les mer »

Fjellmedisinkurs 2016

Fjellmedisinkurset 2016 er beklageligvis dessverre [...] Les mer »

Søt sårbehanding i bushen

Fjellmedisin handler om å bruke kunnskap, ko [...] Les mer »

Fjellmedisinkurset 2014 på Trysil

Norsk Fjellmedisinsk Selskap (NFS) inviterer til k [...] Les mer »